Tips om hur du klarar av krisläget

När ekonomin går dåligt brukar det leda till att folk förlorar jobben. Detta triggar i sin tur en kris. I början av 2008 drabbades USA av en finanskris. En kris som sedermera spred sig världen över. I dagsläget har vi drabbats av en pandemi som kan skapa massarbetslöshet. Hur ska man hantera denna situation?

Tänk inte på potentiella konsekvenser av pandemin. Det finns ingen anledning till att oroa sig. Du bör däremot förbereda dig på ett konstruktivt sätt för en eventuell långdragen kris. Du kan exempelvis gå kurser för att rusta dig mot en tuffare arbetsmarknad.

Gå framåt med RiVe. Detta företag kan utbilda dig inom juridik. Det är alltid bra att känna till sina rättigheter, både i privatlivet och på arbetsmarknaden.

Hur du hanterar krisläget – steg för steg

  • Se över dina finanser. Vad lägger du pengar på i dagsläget? Det kan vara en god idé att spara en extra summa pengar. Detta gäller både för privatpersoner och för egenföretagaren. Du lägger säkerligen en viss summa pengar på något som du egentligen inte behöver.
  • Du bör dock inte bli snål. Tänk på att det är många människor som går på knäna just nu. Om du handlar av företagen kommer deras verksamhet ha större chans till att överleva. Du bör därför tänka till en extra gång innan du avslutar ett abonnemang eller ställer in ett köp. 
  • Vi har redan nämnt vikten av att göra något konstruktivt under krisen. Det kan exempelvis handla om att gå en utbildning, eller bättra på dina chanser på arbetsmarknaden.
  • Du bör dock inte vara rädd för att våga slappna av på riktigt. När många verksamheter är stängda blir det lätt tråkigt. Detta är dock ett ypperligt tillfälle till att umgås med den närmsta familjen. Tänk på att livet inte varar för evigt. Du kanske kommer titta tillbaka på denna period med glädje, med tanke på all tid ni fick spendera med varandra.
  • Om du saknar nära familj blir dock livssituationen allt mer prekär. Det är viktigt att du bryter isoleringen och på något sätt interagerar med andra människor. Du kan exempelvis ta en språkkurs på nätet eller dylikt.
  • Det finns en rad olika plattformar som kopplar samman elever med lärare. Ofta kostar en kurs inte särskilt mycket pengar. Det kan handla om en hundralapp eller två per lektion. 
  • Detta kan vara välinvesterade pengar, på grund av att du både bryter isoleringen samt får lära dig något nytt.

Har du hamnat i konflikt med din chef på grund av krisen? Rive Juridiska Byrå är lätta att kontakta.

Språk som verktyg för att ta sig vidare i karriären

Svenska språket viktigt för unga jurister. Detta kommer nog inte som en överraskning för någon. Men hur är det med andra språk? Bättrar man på sina chanser att få jobb om man pratar fler språk som jurist?

Svaret på den frågan är definitivt ja. Detta gäller för många olika yrkesgrupper. Svenskar tenderar generellt sett att endast lägga energi på engelskasstudierna. Detta är en bra idé på grund av det höga antalet personer med kunskaper i detta språk.

Samtidigt bör man vara medveten om att det finns flera språk som är viktiga. Om du lär dig ett till språk bättrar du på dina chanser att få ett arbete. Du kan också flytta till landet där de pratar språket. Detta är definitivt en bra erfarenhet som man vill ha på sitt CV.

Studier är extra viktigt för den som redan har blivit av med jobbet under pandemin. Många som försöker söka jobb under pandemin har förmodligen inte gjort någonting under denna svåra tid. Om du spenderar denna tid med att göra något konstruktivt kommer du med stor sannolikhet få ett försprång.

Språk är dock inte det enda som du kan studera. I många fall vill man både som arbetstagare och egenföretagare bättra på sina dåliga sidor. Tänk på de områden som du historiskt sett har haft svårt att hantera. 

Det kan exempelvis handla om tekniska analyser av något slag. Det kan också handla om en begränsad kunskap om ditt arbete. Ibland gör man bara sitt arbete per automatik med hjälp av tidigare erfarenheter. Man saknar dock de nödvändiga teoretiska kunskaperna.

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att möjligheterna är stora för den som är lite proaktiv. Det går att vara konstruktiv även under en kris, och det är något som med stor sannolikhet kan ge dig ett försprång. 

Flera tips

Nordiska chefen för LinkedIn ger tips om hur du klarar av krisläget. Det är många som bidrar med värdefull information för att klara krisen. Det är minst sagt viktigt att konsultera olika källor. Som vi redan har pratat om i den här artikeln kan krisen skapa en rad olika problem.

Hela denna problematik förstärks av att delar av samhället är helt stängda. Det kan vara svårt att få den hjälp man behöver. Det bör dock poängteras att Sverige är ett högteknologiskt land, där majoriteten av invånarna har tillgång till internet. 

Tillgång till internet är en otroligt viktig faktor för att klara sig helskinnad ur krisen. Du kan bland annat använda internetuppkopplingen till att gå kurser, prata med vänner samt underhållning. 

Vad gör staten, ur ett praktiskt perspektiv, för att hjälpa invånarna?

Egenföretagare får hjälp av staten med hjälp av sänkta skatter. De får också möjligheten till att permittera personal för att kunna spara pengar. De anställda kan sedan gå tillbaka till arbetet när situationen blir bättre.

Hjälpen för privatpersoner verkar dock inte vara lika bra. En del yrkesgrupper får ta del av bidragspengar för att överleva krisen. Det verkar dock som att många arbetstagare inte får ta del av a-kassepengar tillräckligt snabbt efter de har blivit arbetslösa.

Det går kanske inte att lägga hela skulden på a-kassorna. De måste nämligen ha fullt upp på grund av de många ansökningarna. Staten borde förmodligen ta ett större ansvar även här. Det handlar främst om att människor ska få en dräglig tillvaro.

Samtidigt bör det poängteras att svenskarna har det lättare än många andra människor runt om i världen. Det finns nämligen länder där regeringen har väldigt begränsade möjligheter till att hjälpa befolkningen. I dessa fall kan krisen utgöra en direkt livsfarlig situation, där bristen på mat och sjukvård representerar de värsta fienderna.