Sedelhantering viktigt för affärsinnehavare 

Wallet Full of Money

Trots att de flesta idag har minst ett kort i sin plånbok så används ändå kontanter i stor utsträckning. Det är inte i alla situationer som det fungerar med kort, och ibland kan det också bli dyrare för affärsinnehavaren. Därför så är sedelhantering något som alla bör ta på allvar.

Tyvärr så är kontanter ett populärt mål för tjuvar. De är lätta att göra sig av med eller använda, och det tar inte många minuter förrän de är helt försvunna i cirkulationen. Därför är det bäst att vara försiktigt. Att vidta alla de åtgärder som ger dig en säker sedelhantering. Detta gagnar både dina anställda och dig själv. Ingen vill bli av med sina pengar, dem har du själv förtjänat.

Hantera pengar på ett ansvarsfullt sätt

Förutom att du inte vill förlora dina pengar så är det också viktigt att skydda de anställda mot rån. Ju säkrare sedelhantering du har desto svårare blir det att stjäla pengarna. Du kommer att bli känd som en jobbig måltavla och en som det inte lönar sig att försöka med. Naturligtvis så ska du se till att skylta med att du vidtagit åtgärder. Redan innan någon kommer in i butiken eller på kontoret så ska de ha klart för sig att du vet vad du håller på med.

Dels ska du ha ett säkert kassaskåp. Detta måste vara godkänt och anpassat till de summor du hanterar dagligen. För annars kan du få problem med försäkringbolaget uppepå allt annat. Ett riktigt bra kassaskåp från E-Safe är en god investering. Se över dina rutiner och bestäm dig för ett kassaskåp som kan hålla allt det du använder varje dag. En god vana kan vara att de som jobbar i butiken eller kontoret aldrig har tillgång till mer än en liten summa pengar. Det finns speciella pengafack där de kan lägga in pengarna i kassaskåpet men har inte möjlighet att ta ut dem.

Manager communicating with cashier at bar counter

Skydda dig själv och dina pengar

Så dels behöver du ett rejält kassaskåp som kan skydda dina pengar både natt och dag. Om tjuvarna trots allt skulle klara av att ta sig in i verksamheten så ska det vara svårt för dem att få tag på något av värde. Alla vet att det vanligtvis bara är fråga om några minuter innan larmet gör att polisen kommer eller något liknande. Ett kassaskåp som är väl fastbultat kommer därmed att vara ett ordentligt hinder.

Men du vill också se till att ingen lurar dig. Det finns en hel del falska sedlar runt om i samhället, och dessa kan ställa till problem för dig. För att skydda ditt företag är det bäst att upptäcka redan med en gång om någon försöker betala med en falsk sedel. Detta innebär ju inte automatiskt att de är kriminella. De har kanske blivit lurade själva. Men du slipper i alla fall ta hand om de falska sedlarna. Du kan klicka här för att läsa om hur en sedeldetektor kan hjälpa dig.

Ansvarsfull sedelhantering varje dag

Det är alltså uppenbart att sedelhantering har sin givna plats. Du måste tänka framåt och vara förberedd på det värsta. Det är ungefär samma sak som att ha lås på dörren och ett alarmsystem. Du gör vad du kan för att skydda dig, istället för att vara rädd för allt som kan hända. I det här inslaget från Sveriges Radio kan man höra om hur sedelhantering är en viktig samhällsfunktion.

Ett litet kassaskåp kostar inte allt för mycket. Det viktiga är att det är godkänt och att du köper rätt storlek. Men det kan du alltid fråga om i butiken. De flesta moderna kassaskåp har en märkning som visar hur pass säkra de är. Förutom inbrott kan du också välja ett skåp som kan hindra eld eller vatten från att tränga in. Här är det fråga om en investering, något som du kan ha nytta av i många år framöver.

Inga sedlar på banken

Om du går in på en vanlig bank är det inte alltid möjligt att få tag på kontanter. De har dragit ner på sedelhanteringen så mycket som möjligt. Bland annat för säkerheten men också på grund av kostnader. Nu för tiden vill de helst att du gör så många av dina ärenden som möjligt över internet eller telefon.

225-6-3-sedlar-hantera-pengar-pa-ratt-satt

Men detta är ju inte fallet med en verksamhet. Här vill du ha kunder, och om de önskar betala med kontanter så måste du se till att vara förberedd. Vissa butiker eller verksamheter har tagit bort kontanter helt och hållet, men de allra flesta har valmöjligheter för sina kunder. Antingen kort eller kontanter, det är upp till dig själv. Sedelhantering fortfarande vanligt i butik men inte på bank. Läs mer på den här sidan i Svenska Dagbladet..

Den nya generationen butiker

För de som fortfarande använder sig av kontanter har dock säkerheten ökat. Det är idag mycket vanligt med kassaskåp som inte går att öppna av de anställda. De ska bara ha en viss summa i sin kassa, när det blir för mycket pengar förväntas de skicka dem vidare till kassaskåpet. Eller så lägger kunderna pengarna direkt in i maskinen, det ger de anställda en ökad säkerhet och minskar ytterligare tillfällen till rån.

Samtidigt så kan du snabbt se om en sedel är falsk eller inte. Det är inte roligt att räkna ihop dagens vinst bara för att senare upptäcka att du blivit lurad. Vissa valörer är mer populära än andra. Tro inte att det bara är stora sedlar som förfalskas. Hundra sedlar av mindre valörer kan ge mer än en enda stor.

Ha som vana att inte förvara stora mängder kontanter i din butik eller på kontoret. Lås in dem varje dag i kassaskåpet, tillsammans med allt annat som är värdefullt. Stämplar och nycklar bör också förvaras på ett ansvarsfullt sätt. Ett bra larm som är kopplat till en central eller polisenen kommer att ge dig ännu mer säkerhet. En ansvarsfull sedelhantering kommer att gynna ditt företag på flera olika sätt. Så skapa goda vanor med en gång och håll dig sedan till dessa rutiner.