Folks klagomål under pandemin

Varje år så tar Konsumentverket emot klagomål från folk som anser de blivit illa behandlade. Vanligtvis så är det främst fråga om handeln med begagnade bilar. Här kan mycket hända och det är ett återkommande problem. Nu när pandemin fortsätter att regera över hela världen så har klagomålen förändrats. 

Begagnade bilar ligger fortfarande högt upp på listan. Men något som fler verkar ha kämpat med har att göra med resor. Inställda flyg och hotellbokningar, där alla försöker få ersättning på samma gång. Ekonomin har drabbats hårt av viruset och ingen är villig att betala ut mer än de måste. 

När du hamnar i knipa 

Nu är det ju inte bara under en pandemi som folk har något att klaga på. Det uppstår dagligen situationer där någon part inte riktigt följer rådande riktlinjer eller lagar. Du måste ofta kämpa för dina rättigheter, även om det inte är stora och våldsamma demonstrationer det handlar om. Det kan vara något så enkelt, men ändå stort, som att du blivit uppsagd av felaktiga grunder. Då behöver du någon som kan hjälpa dig lösa problemet. På ett eller annat sätt ska du kunna få upprättelse. Du märker att de är professionella med hur de hanterar klagomål

Lagen kan vara ganska komplicerad och det är därför som du behöver juristerna. Gärna då någon som är specialiserad på det problem du försöker handskas med. Som kan de olika nyanserna och vet var de kan luta sig på lagen. Sådana saker som få lekmän egentligen har ett grepp om. De flesta vet bara de grundläggande rättigheterna och skyldigheterna. Både intressant och viktigt att känna till lagen. Se mer på https://rive.se/arbetsratt/goteborg/

Vad klagar folk på?

Förutom begagnade bilar och allt som har att göra med det så har det hänt mycket i samhället det senaste året. Framför allt så blev många tagna på sängen med sina semesterresor. Det är inte ovanligt att planera och boka in allt långt i förväg. Speciellt när det är fråga om lite längre och dyrare resor. När då helt plötsligt alla flyg ställs in och flera bolag går i konkurs så är det lätt att känna lite panik. 

I början av pandemin så var det nästan kaos runt om i världen. Dels så var det inte tillåtet att resa, men folk hade inte heller någon lust att ge sig av. Med en så pass svår situation är det viktigt att vara försiktig. Men utan att förlora pengar. Flygbolagen och hotellen blev överösta av krav från klienter som ville ha tillbaka sina pengar. Försäkringsbolagen jobbade på högsta växeln, och ändå blev det inte alltid helt rätt. Göteborgsposten har listan över klagomål under pandemin.

Nu var det dock inte bara resor som ställde till med problem för konsumenterna. Hantverkstjänster låg inte så långt efter situationer som involverade begagnade bilar. Det är vanligt med problem, speciellt när det inte finns ett detaljerat kontrakt eller avtal. Därför bör du alltid kontakta en jurist om en situation uppstår, långt innan det blir allvarligt och dyrt. 

Inte bara klagomål

Situationen under pandemin har förändrat folks sätt att leva och tänka. Det är mycket som är nytt, vilket ibland är en bra sak. För en del familjer har det varit skönt att slippa pendla. Att kunna jobba hemifrån, tillbringa mer tid med barnen och undvika stressen med att resa långt varje dag. För andra är det precis tvärtom. De har inte så gott om plats och finner inte alltid ro för att smart-jobba. 

Många satsar lite extra på sport och fysisk aktivitet nu när så mycket annat är stängt. De går promenader i skogen, börjar jogga eller kommer upp med andra projekt som har att göra med motion. En del startar upp gymklasser på zoom eller någon annan plattform. Bara för att de vill hålla sig i form och samtidigt undvika risker. 

Kultur kommer i flera olika former. Det du kanske saknar nu är levande musik, konserter och större tillställningar. En del minns fortfarande när de gick ut och fikade för flera decennier sedan. Musiker som gjorde det till en riktig upplevelse. Nu för tiden är det mest med hörlurar som du kan njuta av musik, och konstverken får du se på internet. Läs i Göteborgs Posten om mannen som var en del av det gamla Göteborg.

Livet under pandemin

Hur du upplever pandemin kan alltså variera ganska rejält. Det är klart att ingen tycker om den nuvarande situationen. Alla skrämmande rapporter som inte verkar bli bättre, trots vacciner och andra tilltag. Klagomålen fortsätter att komma in, det är fortfarande problem med resor och flygbolag. Det kanske inte bokas så många nya resor, för det är ju restriktioner runt varje hörn. Men många har fortfarande gamla bokningar som måste redas upp. Eller flyg som ändras så gott som varje dag på grund av viruset. 

Ibland måste du helt enkelt anlita proffsen för att kunna lösa dina problem. En bra jurist kan vägleda dig och se till att du får det du har rätt till. Du ska inte behöva lida mer än nödvändigt, även om det är svårt för så alla just nu. Andra gånger räcker det med att läsa det finstilta och insistera på att du har rätt. Försöka undvika att problemet upprepas, och se till att du håller dig säker. 

För att hålla dig frisk och sund både fysiskt och mentalt är det viktigt att fylla upp ditt liv med positiva saker. Familj, vänner, kultur och motion är ingredienser som gör att du mår bättre. Trots pandemier och andra tråkiga saker.